Jótékonyság és fenntarthatóság – a tökéletes kombináció

Jótékonyság és fenntarthatóság – a tökéletes kombináció

 

Yellow-dome-home-Kisumu-Kenya-Better-Me-Foundation-5-1020x610

2015 januárjában indult a projekt, melynek célja, hogy a kenyai Mama Dolfine árvaház új hálóhelyiségeket kapjon, melyek fenntartható módon üzemelnek.

Torsten Kremsernek, a Better Me Alapítvány vezetőjének Kenyában megannyi projektje van, ez azok közül az egyik legjelentősebb. Ezzel az építménnyel egy olyan otthont szeretett volna megálmodni, mely rabul ejti a nemzetközi közönséget, emellett fenntarthatóan üzemel. Az élénksárga dómok 8 főnek adhatnak otthont.

Nagy hangsúlyt fektettek a helyi alapanyagok használatára és a helyi munkaerőre, valamint a cél az volt, hogy nagy mértékben csökkentsék az építési hulladékot. Az anyagok közel száz százaléka Kisumu (ahol az otthon is található) 15 kilométeres körzetéből származik, egyedül a kilincsek és zuhany csaptelepek jöttek messzebbről. Nagy tetőablakok és ablakok biztosítják a természetes fényt és szellőzést.

A meleg vízről saját építésű napenergiával működő vízmelegítők gondoskodnak, amelyek igazából csak néhány csövek a tetőn, s ezek generálnak mintegy 100 liter forró vizet naponta – a napos idő miatt jó sokáig meleg marad. A fürdőszobák és a konyha szürkevizét a kertben hasznosítják, zöldségeket és gyümölcsöket öntöznek vele.

A 3 wattos LED-izzókat használnak a belső terekben – amikor épp nem tűz a Nap, vagy az esti órákban – ez sokkal energiatakarékosabb és költséghatékonyabb. A végső cél az, hogy napenergia szolgáltassa az áramot, ám a fedezetre még egy kicsit várni kell. Mind a 11 fa ajtó újrahasznosított fenyőből készült, és 100 fát ültettek el a ház körül az építések hatásainak ellensúlyozására.

Yellow-dome-home-Kisumu-Kenya-Better-Me-Foundation-3-1020x610 Yellow-dome-home-Kisumu-Kenya-Better-Me-Foundation-7-1020x610 Yellow-dome-home-Kisumu-Kenya-Better-Me-Foundation-6-1020x610 Yellow-dome-home-Kisumu-Kenya-Better-Me-Foundation-4-1020x610 Yellow-dome-home-Kisumu-Kenya-Better-Me-Foundation-2-1020x610

Forrás: ecolife.blog.hu

képek: inhabitat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.