kutya

Tízből csak 1-2 magyar gyűjti tényleg szelektíven a hulladékot

Tízből csak 1-2 magyar gyűjti tényleg szelektíven a hulladékot

Magyarországon az emberek 80-90%-a vallja magáról, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, viszont valójában csak 15%-uk szelektálja a szemetét. Egy PET-palack lebomlási ideje közel 450 év, a szelektív gyűjtéssel lehet a leghatákonyabban megelőzni, hogy károkat okozzon a természetben.

 

Magyarországon a becslések szerint egy évben 100 millió tonna szemét keletkezik, amelynek körülbelül a 20%-a származik a háztartásoktól. A keletkezett hulladékok közül az egyik „legnépszerűbb” a műanyag vagy PET palack, amelynek lebomlási ideje közel 450 év.

Mondani könnyű

2014-ben a KSH adati szerint a hazai csomagoló iparág 3,6%-kal bővült, megközelítve az ország GDP-növekedésének ütemét. Ennek a legnagyobb veszélye, hogy ezeknek a keletkezett hulladékoknak a nagyrésze Európában a hulladék mindössze 48%-át gyűjtik szelektíven. Magyarországon még rosszabb a helyzet, itthon ugyanis az emberek 80-90%-a vallja magáról, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, viszont valójában csak 15%-uk szelektálja a szemetét, írja a Szelektálok.hu.

Mindent túlél a szemét

A műanyag hulladék a második legnagyobb mennyiségben keletkező hulladék típus, amelynek jelentős részét a PET palackok teszik ki. A PET palackok elleni küzdelem egyik legegyszerűbb módja, ha szelektíven gyűjtjük őket, amire a fővárosban 226 helyen van lehetőségünk, és a legtöbb fővárosi társas- és lakóházban is találunk már szelektív kukákat.

De a vidéki városokban is egyre több helyen találkozunk kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel. Ennek ellenére a 2015-ös PET palack kupán rekord mennyiségű,

35.000 műanyag palackot és üveget szedtek ki a Tiszából – írta a Médiaunió.

20160819pet-palacok-1

A Médiaunió gyarorlati tanácsai:

  • Gyűjtsd szelektíven, de mielőtt kidobod, préseld ki belőle a levegőt!
  • Hasznosítsd újra! A műanyag palackokat rengeteg módon fel lehet használni egy háztartásban.
  • Ha nem szeretnéd egyenként elvinni a szelektív hulladékgyűjtőbe, akkor gyűjtsd össze őket egy zsákba, és ha megtelik, akkor vidd el!
  • Vásárolj olyan termékeket, amelyek nem műanyag palackokban vannak árusítva!

A szelektív hulladékgyűjtés és a PET palackok elleni küzdelem nem csak Magyarországon, de világszerte is problémát okoz. A Csendes-óceánban két nagy sziget is található, mégpedig műanyag hulladékokból.

Japán térségében található egy úgynevezett Keleti szemétfolt, Hawaii környékén pedig a Nyugati szemétfolt. A szigetek együttes teljes átmérője 2500 kilométer, ami több Magyarországnak felel meg, súlyuk körülbelül 100 millió tonna. A vízben lebegő szemétsziget vastagsága 10-30 méter is lehet.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.